Víza do Číny

Vaše často
kladené dotazy

Otázky a odpovědi na Vaše často kladené dotazy a ostatní informace, jenž byste mohli využít při cestě do Číny.

Jak předat nebo kam zaslat dokumenty?

JOUTRIP LTD, Václavské nám. 808/66 (4 patro), 110 00, Praha 1 (PO-PÁ 9:00-17:00) - můžete nám vše předat osobně, nebo zaslat na naši adresu přes Českou poštu EMS.

Za jak dlouho a jak dostanu zpět svůj pas s vízem?

Standardní vyhotovení 4 pracovní dny od registrace na vízovém centru. V případě zaslání cestovního pasu nazpět na Vaši adresu poštou (EMS) +1 den.

Je možné zajistit urgentní vízum?

Ano, našim klientům umíme zajistit urgentní víza do 2 - 3 dnů za příplatek viz ceník.

Jak se počítají dny od podání?

Příklad: Žádost nám přinesete dne 2.11.2015 (pondělí) do 10:00 hod. - my ještě tentýž den podáme žádost na ambasádu a Vy si pas vyzvednete 6.11.2015 (pátek) od 12:00 hod. u nás v kanceláři (standardní vyhotovení, 4 pracovní dny). Pokud obdržíme žádost po 10:00 hod., tak podáváme až následující den.

Jsem cizinec, můžete mi nějak pomoci?

Cizinci co nemají trvalý pobyt v ČR (český cestovní pas) se musí osobně dostavit do vízového centra - budete muset dát otisky prstů.

Jaké typy víz vyřizujete?

Zajistíme Vám jedno-vstupé, dvou-vstupé i více-vstupé (až na 5 let) turistká nebo obchodní víza. Urgentní víza do 2-3 dnů. Taktéž pracovní či studenstká víza.

Zařizujete čínská víza i na Slovensku?

Ne.

V jakém jazyce vyplnit žádost o vízum?

Žádost je nutné vyplnit pouze v anglickém jazyce (bez diakritiky), případně v čínštině.

Jak vypadá správně napsaný zvací dopis od čínské organizace?

Pro získání obchodního víza je tento dokument nutný doložit. Bývá v něm nejvíce chyb, proto doporučujeme používat naše osvědčené vzory.

Umíte zajistit zvací dopis?

Pro klienty zajišťujeme zvací dopisy na veletrhy a výstavy, případně od čínské organizace.

Jak a kdy je třeba Invitation Letter of Duly Authorized Unit?

Za poslední roky již tento typ zvacího dopisu není nutné dokládat pro získání více-vstupých víz, stačí doložit zvací a vysílací dopis. Úřad který oficiální dopisy vydává většinou vyžadují firemní dokumenty zvoucí čínské organizace. Mohou chtít vidět Živnostenský list (business license) čínské firmy i české firmy, faktury (jako důkaz, že zvoucí firma a klient z ČR mají obchodní vztah), fotokopii pasu pozvaného, jeho rezervaci zpátečních letenek a možná i jiné dokumenty. Každý zvací dopis má svůj unikátní kód a kulaté červené razítko, jenž ambasáda prověřuje. Od 1.8.2016 musí být tento typ pozvání opatřen čárovým kódem v pravém horním rohu.

VZOR Invitation Letter of Duly Authorized Unit
Podrobné informace co musí zvací dopis obsahovat v ANGLIČTINĚ
Podrobné informace co musí zvací dopis obsahovat v ČÍNŠTINĚ

Jak napsat itinerář cesty?

Při žádosti o vydání turistického víza je nutné doložit itinerář cesty. Často nás žádáte, jak má takový itinerář vypadat, tak si vzor můžete stáhnout zde. V itineráři byste měli dodržet 2-3 památky na den.

Kolik stojí vízum včetně našich služeb?

Aktuální CENÍK ke stažení. Archivované ceníky z minulosti 1.03.2018 - 02.12.2018, 1.11.2017 - 28.2.2018, 2.11.2016 - 31.10.2017.

Jak a kdy zaplatit?

Faktury (v PDF) vystavujeme a zasíláme elektronicky až v den podání na ambasádu. Následující den nám ji uhradíte bankovním převodem. Žádné platby předem, platíte až tehdy, jakmile je Vaše žádost 100% podaná na vízovém centru.

Kdy je zavřená ambasáda v roce 2018?

Svátky a prázdniny v roce 2018: 1. 1., 16. – 22. 2., 30. 3. – 2. 4., 5. 4., 1. 5., 8. 5., 18. 6., 5. – 6. 7., 24. 9., 28. 9., 1. – 7. 10., 24. – 26. 12. Případně sledujte aktuální informace přímo na stránkách ambasády.

Kde sídlí čínská ambasáda v ČR?

Pelléova 18, 160 00, Praha 6 | Tel: +420 233 028 898 | Fax: +420 233 028 845 | E-mail: konzularniodd@seznam.cz | Web: cz.china-embassy.org

Kde sídlí čínská ambasáda na Slovensku?

Jančova 8, 811 02, Bratislava | Tel: +421 262 804 283 | Fax: +421 262 804 283 | E-mail: cinska.ambasada@gmail.com | Web: sk.china-embassy.org

Před cestou do Číny

Co byste měli vědět, než se vydáte na cestu do Číny - KLIKNI.

Co navštívit v Číně?

Podívejte se, jaká zajímavá místa můžete navštívit ve vybraných městech: Hongkong (Hong Kong), Šen-čen (Shenzhen), Kuang-čou (Guangzhou), Šanghaj (Shanghai), Peking (Beijing).

Jak nejlevněji vybrat peníze v cizině z bankomatu?

Přečtě si kolik můžete ušetřit peněz výběrem z bankomatu v zahraničí správným výběrem banky (debetní karty).

Jaký je rozdíl mezi jedno-vstupovým a dvou-vstupovým (multi) vízem?

Jakmile vstoupíte na čínské území, tak Vám začíná platit vízum. Pokud Čínu opustíte a budete se chtít opět vrátit (např. se to týká Kuang-čou či Šen-čen a Hongkongu) do Číny, tak potřebujete druhé vízum. Příklad našich klientů - přiletí do Hongkongu odkud cestují na výstavy do Kuang-čou (Guangzou) a mezi jednotlivými fázemi veletrhů si udělají výlet do Hongkongu, jenže pokud nemají dvou-vstupové vízum, tak je problém neboť je do Číny nikdo nepustí a zůstávají v mezi-prostoru. Tento případ jsme jednou řešili, naštěstí jsme byli v tu dobu v Šen-čenu (Shenzhenu) a klienti jsme od tam dostali. Je třeba si na to dát velký pozor (s angličtinou se tam těžko budete domlouvat). Získat multi-vstupové vízum je zpravidla možné, pokud velmi často navštěvujete Čínu nebo tam máte společnost.

Jak dlouho mohu zůstat v Číně?

Ambasáda se primárně řídí podle letenky. Můžete mít zvací dopis na 20 dnů, v žádosti uvedené 30 dnů, ale letenku budete mít na 10 dnů, tak Vám ambasáda vystaví čínské vízum na pouhých 10 dnů pobytu - proto si dejte pozor jakou letenku nebo rezervaci dokládáte k žádosti.

Potřebuji vízum do Hongkongu?

Ne, návštěvníci z ČR/SK nemusí mít vízum pokud jejich pobyt nepřekročí pobyt tří měsíců (90 dnů). To stejné se týká Macaa nebo Taiwanu.

Musím mít biometrický pas?

Ne, nemusíte.

Navštívil jsem Izrael, mohu vycestovat do Číny?

Ano, do Číny můžete vycestovat s izraelským razítkem. Problémy mohou nastat pouze v případě, když byste chtěli navštívit Spojené arabské emiráty.

Potřebujete fyzicky cestovní pas?

Ano, ambasáda Vám do cestovního pasu nalepí na jednu stranu vízum. Cestovní pas musí mít platnost alespoň 6 měsíců po návratu, s min. 2 volnými stranami pro vízum.

Co je ČLR?

Zkratka Čínské lidové republiky. V angličtině se můžete setkat se zkratkou PRC (dnes se běžně používá na výrobcích Made in PRC) - People's Republic of China.

Kontrolují na ambasádě podpisy?

Ano, ambasáda kontroluje Váš podpis v cestovním pase, zda-li se shoduje s podpisem na žádosti (čtvrtá strana).

Věděli jste, že je možné čínské vízum prodloužit i v Číně? Jak na to?

Klient se musí dostavit na místní policii a přinést se sebou:
- Originál cestovní pas + kopii cestovního pasu.
- Doložit zpáteční letenku.
- Zvací dopis, proč tam musí klient zůstat déle v Číně (z jakého důvodu).
Přijít s někým, kdo umí čínsky – takže ideálně čínská firma vystaví dopis, kde uvede toho klienta, že z toho a toho důvodu musí zůstat déle v Číně a zajde s ním na místní policii.
“Jste v zahraničí a potřebujete vyřídit vízum do Číny? Stačí nám zaslat vše potřebné...

Ke stažení

Ukázka pozvánky od China Import and Export Fair pro zajištění obchodního víza.
Vzory zvacích a vysílacích dopisů.
Aktuální CENÍK.
Pozvánku Vám rádi zajistíme, kontaktujte nás.

Typy čínských víz

Běžná čínská víza se dělí do následujících kategorií (my zařizujeme pouze turistické a obchodní):

(1) Vízum pro členy posádky (vízum typu C): je vydáváno cizím státním příslušníkům, kteří do Číny vstupují ve funkci členů posádky na palubě mezinárodních leteckých, vlakových či lodních spojů nebo posádky motorových vozidel v přeshraniční dopravě a jejich doprovázejícím rodinným příslušníkům.

(2) Vízum trvalého pobytu (vízum typu D): je vydáváno cizím státním příslušníkům, kterým byl povolen trvalý pobyt v Číně.

(3) Návštěvní vízum (vízum typu F): je vydáváno cizím státním příslušníkům, kteří do Číny vstupují za účelem výměny (např. v oblasti vědy, technologií, vzdělání, kultury či sportu) nebo návštěvy jiného než obchodního či soukromého charakteru.

(4) Tranzitní vízum (vízum typu G): je vydáváno cizím státním příslušníkům, kteří přes Čínu tranzitují do jiné země či jiného regionu a nesplňují podmínky pro bezvízový tranzit. Informace, ve kterých případech není nutné žádat o tranzitní vízum, naleznete v sekci „Výjimky z vízové povinnosti".

(5) Novinářské vízum (vízum typu J):

(5a) dlouhodobé (J1): je vydáváno dlouhodobě přiděleným zahraničním novinářům, kteří jsou pracovníky zahraničních zpravodajských organizací a jejichž plánovaný pobyt v Číně přesahuje 180 dní.

(5b) krátkodobé (J2): je vydáváno novinářům, kteří do Číny vstupují za účelem krátkodobého novinářského působení na dobu nepřesahující 180 dní.

(6) Turistické vízum (vízum typu L): je vydáváno cizím státním příslušníkům, kteří do Číny vstupují za účelem turistiky či návštěvy přátel.

(7) Obchodní vízum (vízum typu M): je vydáváno cizím státním příslušníkům, kteří do Číny vstupují za účelem obchodu a s obchodní výměnou souvisejících činností.

(8) Vízum pro návštěvu příbuzných nebo sloučení rodiny v případě, že příbuzní jsou občané ČLR nebo osoby s trvalým pobytem v Číně (vízum typu Q):

Pojem „příbuzní" se vztahuje na: manžele, rodiče, děti, manžely/-ky dětí, sourozence, prarodiče, vnoučata a tchyně/tchány.

(8a) dlouhodobé (Q1): je vydáváno cizím státním příslušníkům, kteří jsou příbuznými občanů ČLR nebo osob s trvalým pobytem v Číně a do Číny vstupují za účelem sloučení rodiny či jako děti svěřené do péče osoby v Číně na dobu přesahující 180 dní.

(8b) krátkodobé (Q2): je vydáváno cizím státním příslušníkům, kteří jsou příbuznými občanů ČLR nebo osob s trvalým pobytem v Číně a do Číny vstupují za účelem návštěvy příbuzných na dobu nepřesahující 180 dní.

(9) Vízum pro zvláštní zahraniční odborníky (vízum typu R): je vydáváno cizím státním příslušníkům, kteří jsou špičkově kvalifikovanými odborníky a jejichž kvalifikace je v Číně naléhavě potřeba.

(10) Vízum pro soukromou návštěvu (vízum typu S)

(10a) dlouhodobé (S1): je vydáváno cizím státním příslušníkům, kteří jsou nejbližší příbuzní osoby dlouhodobě pobývající v Číně za účelem práce či studia a do Číny vstupují za účelem sloučení rodiny nebo cizím státním příslušníkům, kteří do Číny cestují za jiným soukromým účelem, na dobu přesahující 180 dní.

Pojem „nejbližší příbuzný" se vztahuje na manžele, děti do 18 let věku a tchyně/tchány.

(10b) krátkodobé (S2): je vydáváno cizím státním příslušníkům, kteří jsou příbuzní osoby dlouhodobě pobývající v Číně za účelem práce či studia a do Číny vstupují za účelem návštěvy příbuzných, nebo cizím státním příslušníkům, kteří do Číny cestují za jiným soukromým účelem, na dobu nepřesahující 180 dní.

Pojem „příbuzný" se vztahuje na manžele, rodiče, děti, manžely/-ky dětí, sourozence, prarodiče, vnoučata a tchyně/tchány.

(11) Studentské vízum (vízum typu X):

(11a) dlouhodobé (X1): je vydáváno cizím státním příslušníkům, kteří do Číny vstupují za účelem studia přesahujícího 180 dní.

(11b) krátkodobé (X2): je vydáváno cizím státním příslušníkům, kteří do Číny vstupují za účelem studia nepřesahujícího 180 dní.

(12) Pracovní vízum (vízum typu Z): je vydáváno cizím státním příslušníkům, kteří vstupují do Číny za účelem práce nebo komerčního vystoupení.

Obchodní podmínky

Zákazník má právo na řádné poskytnutí dohodnutých služeb. Je oprávněn reklamovat v případě vady poskytnutých služeb a žádat o odstranění vady, doplnění služeb nebo přiměřenou slevu (veškeré reklamace uplatňuje zákazník přímo na místě nebo písemně naší společnosti do týdne po poskytnutí reklamované služby). Zákazník je nám povinen poskytnout nezbytnou součinnost, která je třeba k řádnému zajištění víza do Číny, zejména pravdivě a úplně vyplnit formuláře, žádost aj. dokumenty jenž jsou součástí předmětem zajištění víza do Číny. Zákazník musí zaplatit naší společnosti plnou cenu v termínu stanoveném ve faktuře. Předání žádosti o vízum neznamená, že bude vízum uděleno, konzulární pracovník Velvyslanectví ČLR v ČR má právo rozhodnout o vydání víza či o udělení typu víza, délky jeho platnosti či délky pobytu. Navíc si konzul může vyžádat i doplňující informace, dokumenty nebo přítomnost klienta na ambasádě. Klienti, kteří nám dobrovolně poskytnou cestovní pas a ostatní dokumenty, jenž jsou zapotřebí k zajištění víza souhlasí se shromažďováním, uchováním a zpracováním osobních údajů naší společností. Kopírování textů, vzorových materiálů je bez našeho souhlasu zakázáno.

Reklamační řád

Zákazník je při uplatňování reklamace povinen uvést důvod reklamace a podle možnosti i předmět reklamace průkazně skutkově podložit, současně je povinen předložit doklad o poskytnuté službě, fakturu, potvrzení o platbě apod.

Ještě mi není 18 let, mohu vycestovat?

Pokud je žadatel osoba mladší 18-ti let, je třeba předložit notářsky ověřený souhlas rodičů s vycestování dítěte do ČLR.

Co vše nabízíme?

Organizujeme obchodní cesty na veletrhy a výstavy do Hongkongu a Číny.

Rezervujte si letenky do celého světa za nejnižší servisní poplatek v ČR.

Import a Export zboží z/do Číny.

Zakládáme firmy v Hongkongu a na Seychelách.

Konzultace a poradenství, obchodní cesty, průvodce, ...

Co znamenají čínské znaky u našich spokojených klientů?

Občas si můžete všimnout, že místo fotografií vidíte čínské symboly u referencí "Našich spokojených klientů". Ony symboly jsou znak "muže" a "ženy" :-)

Jak probíhá celý proces?

1. Vyplňte a pošlete nám nezávazný formulář - to je první krok, od kterého se odrazíme.

2. Zkontaktujeme Vás - zašleme Vám podrobnější informace a domluvíme se na dalším postupu.

3. Předáte nám doklady spolu s žádostí - následně nám zašlete nebo osobně předáte kompletní dokumenty a my vše zajístíme za Vás.

4. Hotovo, vízum je připraveno do 4 pracovních dnů. Buď si ho osobně vyzvednete u nás v Praze, nebo Vám ho zašleme na adresu (EMS).

Chci vycestovat do Tibetu, potřebuji vízum?

Cestování do Tibetu je možné pouze v rámci skupinové návštěvy organizované čínskou cestovní kanceláří. Při žádosti o vízum je třeba předložit oficiální pozvání "Invitation Letter of Duly Authorized Unit" 被授权单位邀请函, které vystaví Tibet Tourism Bureau. Cestování do Tibetu: pro vstup do Tibetu potřebujete povolení ke vstupu, tzv. Tibet permit. Pro jeho získání kontaktujte Tourism Administration of the Tibet Autonomous Region (tel. 0086-891-6834313, fax. 0086-891-6834632) a při žádosti o vízum předložte vízovou notifikaci "Visa Notification Form" vydanou tímto úřadem. Pokud neplánujete ambasádu informovat o návštěvě Tibetu, povolení je možno zařídit na místě v Číně, a to přes cestovní agenturu sídlící v Pekingu. Vyřízení víza trvá 5 pracovních dní. Kontakt Ms Bian (BJ Tibet Visa): sh6498@sohu.com

Tranzitní vízum?

Od 1.1.2013 lze navštívit Čínu při tranzitních letech bez víza. Doba pobytu může být maximálně 72 hodin a vstupní vízum bude uděleno na letišti v Číně. Více informací na oficiálních stránkách ambasády.

Umíte zajistit superlegalizaci dokumentů?

Ano, kontaktujte nás.

Je možné se někde poblíž Vaší kanceláře vyfotit?

Ano. Vestibul metra "MUZEUM" zelená linka, vchod "A" - FOTOLAB. Případně na Václavském nám. 800.

Kde Vás přesně najdu na tom Václavském nám. 66?

Podívejte se na vstup do budovy a viz mapa.

Používání cookie souborů na našich stránkách:

Webové rozhraní stránek používá službu Google Analytics, poskytovanou společností Google, Inc. (dále jen "Google"). Služba Google Analytics používá souborů "cookies", které jsou textovými soubory ukládanými počítače Uživatelů webového rozhraní umožňující analýzu způsobu užívání webového rozhraní stránek. Informace vygenerované souborem cookie o užívání stránky (včetně IP adresy) budou společností Google přeneseny a uloženy na serverech ve Spojených státech. Google bude užívat těchto informací pro účely vyhodnocování užívání webového rozhraní obchodu a vytváření zpráv o jeho aktivitě, určených pro majitele a provozovatele webového rozhraní stránek a pro užívání internetu vůbec. Google může také poskytnout tyto informace třetím osobám, bude-li to požadováno zákonem nebo budou-li takovéto třetí osoby zpracovávat tyto informace pro Google. Google nebude spojovat IP adresu Uživatelů s jakýmikoli jinými daty, která má k dispozici. Uživatelé webového rozhraní stránek mohou odmítnout používání souborů cookies volbou v příslušném nastavení v internetovém prohlížeči, avšak v tomto případně není vyloučeno, že nebude možné plně využívat veškeré funkce webového rozhraní stránek. Používáním webového rozhraní stránek souhlasí Uživatelé se zpracováváním údajů o nich společností Google, a to způsobem a k účelu shora uvedeným.


Nenašli jste odpověd? Kontaktujte nás.